вторник, 30 декември 2014 г.

След Коледа и преди Нова година

Здравейте, мили хора! За съжаление тази година не успях да осъществя плановете си за коледен маратон по картичкоправене. Не направих нито една коледна или новогодишна картичка. Малко ми е криво за това, защото имах няколко идеи, които щеше да ми е приятно да осъществя, но за сметка на това прекарах повече време със семейството и обърнах по-голямо внимание на момичетата.  Имах изяви като хореограф, репетитор, сладкар, фотограф и шивач,  т. е. в свободното време бях 100 % майка :)
Днес ще ви покажа някои от кулинарните ни постижения. Най-сполучливи станаха коледните  ванилени  мини къщички. Ето ги и тях:


От няколко години насам у нас правим опити да направим мини коледни къщички. Първоначално правихме шаблончета от картон за стените и покрива, които изрязвахме със скалпел от тестото, но вече се снабдихме с истински 3D формички за сладки. Минахме и през няколко варианта на тестото, като последно адаптирахме рецепта от блога "Кулинарно - в кухнята с Йоана".

 Ето и продуктите:
  •  300 г меко масло
  •  240 г пудра захар
  •  2 жълтъка
  •  3 супени лъжици прясно мляко
  •  1 супена лъжица ванилова есенция
  •  600 г брашно
Отделно за айсинга, необходим за слепването на къщичките, са необходими 1 белтък, 1 ч.ч. пудра захар и 1 ч.л. лимонов сок.

Начин на приготвяне:
Маслото и пудрата захар се разбиват с миксер, докато маслото побелее. Добавят се постепенно жълтъците, прясното мляко и ванилията. По малко се добавя брашното и се замесва меко тесто, което се меси докато стане гладко и не лепне. След това тестото се поставя в набрашнен найлонов плик /или се увива в стреч фолио/ и се оставя в хладилник за 30-40 минути.
Около 1/4 от тестото се разточва върху леко набрашнена повърхност на дебелина 3 мм. Изрязват се стените и покривчетата на къщичките /за една къщичка са необходими две еднакви странични стени, предна и задна стена, както и две еднакви части за покрив - има много готови шаблончета, само напишете в Гугъл mini gingerbread house template/ . Частите се подреждат в тава върху хартия за печене. Изрезките от тестото се събират и заедно с нова четвъртинка от студеното тесто се оформят на топка, която отново се разточва и се изрязват още стени и покривчета. Процедира се така докато свърши тестото.
Частите се пекат в предварително нагрятата фурна на 180°C за около 10 мин. Готови са, когато краищата им започнат леко да порозовяват. След като се извадят от фурната се оставят за няколко минути в тавата. Към сглобяване на къщичките се пристъпва след пълното охлаждане на частите.
За слепване на къщичките се прави глазура от разбит на пяна белтък заедно с 1 ч. ч. пудра захар и 1 ч.л. лимонов сок. Полученият айсинг се покрива със стреч фолио и се съхранява в хладилник докато дойде време да се използва.
Част от айсинга се слага в малък найлонов плик, на който се отрязва дупчица в единия край. Първоначално се залепят четирите стени, след това се поставя покрива, а рисуването на прозорчетата и керемидите на покрива се прави след като сглобките на къщичката са изсъхнали. Момичетата вече правят украсата със затворени очи.
От посочените по-горе продукти се получават 28-30 къщички с размери около 5 х 5 х 5 см.
Подобни къщички, само че от медено тесто, правихме за коледния базар в училището на децата. Опитът ни показа, че е добре тестото да е без набухватели /или набухтавели, както казваме у нас/, защото покривът приляга по-добре. Ето и снимки от приготовленията-моята работа беше да замеся тестото и да снимам - всичко останало направиха госпожиците. Светлината беше ужасна, но все пак трудовият ентусиазъм се вижда.





Това май беше всичко.
Благодаря, че наминахте!
Весело посрещане на Новата година!

4 коментара:

  1. Всичкият ентусиазъм се вижда! Весело посрещане на новата година, Ели! Да е здрава и по-добра и до нови срещи - че онази ми беше кратка :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Тече! Весело посрещане на новата година и на вас! Аз също нямам търпение за новата среща :)

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасни къщички!Справили сте се страхотно.Няма нищо по-хубаво от уютната атмосфера на една семейна Коледа.Честита Нова 2015 Година!Много здраве и любов в семейството и да ни радваш с още много красиви творения в блога си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Поли! Честита Нова година и на теб!

      Изтриване